dissabte, 24 d’octubre del 2015

Twitter i Pearltrees

La xarxa en l’actualitat



Internet neix com a una idea que supera la simple connexió a través d’un cable, supera els entrebancs que poden suposar aquest tipus de connexió cablejada, ja que aquests quan es trencaven o es tallaven es perdia tota la connexió. Actualment, aquests cables ja no són necessaris i es disposa de connexió sense necessitat de tenir-ne cap connectat. Tot i això de vegades la senyal no arriba a tot arreu, per tant, la connexió a la xarxa també pot fallar.


Actualment vivim en una societat xarxa, tot està interconnectat. Per això, avui dia l’ensenyament no té el mateix sentit que tenia abans, ja que el context ha canviat molt. Per exemple, trobem que el coneixement està molt distribuït, es pot trobar a molts llocs diferent amb poc temps. Per aquest motiu, ara l’escola vol donar més importància a la necessitat de saber fer una bona cerca i tria de la informació que a la memorització de coneixement, ja que en aquests moments no és tan imprescindible com abans. Per tant, el que és important actualment és formar nens capaços de cerca informació de qualitat a través de fonts que siguin útils i fiables.


Twitter


El twitter és una bona eina, molt útil en diversos àmbits, i s’ha utilitzat i s’utilitza molt. A l’inici va haver molts problemes de comptes que portaven males intencions, però això s’ha anat reduint amb el temps.


Recordant la setmana passada en la qual vam fer ús de Twitter, hem definit clarament el terme Hashtag, una etiqueta que fa referència a allò del que estem parlant. Per tant, es pot entendre també com a categoria, la qual permet ordenar les piulades i trobar informació sobre els temes en concret. Alhora hem aclarit que l’ús de @ a twitter serveix per a mencionar/etiquetar una persona o una entitat.


Les piulades ens permeten seguir el fil conductor del tema del qual es parla. En el nostre cas, el twitter ens podria aportar informació sobre el tema per el qual ens hem guiat en el treball de l’assignatura, i per accedir-hi més fàcilment utilitzarem hashtags sobre el nostre tema. És interessant localitzar persones actives a Twitter que siguin expertes en un tema concret i així seguir-les per poder informar-nos més i millor sobre allò que volem.


El terme retuitar significa difondre cap als teus seguidors alguna cosa que no has escrit tu. En el moment que retuitejem, tots els nostres seguidors tindran aquella informació, creant així una cadena d’expansió d’informació. Així doncs, apareix el terme Trending Topic, que fa referència al tema del qual s’està parlant molt, tant a escala mundial, de país, de ciutat, etc. Es pot buscar aquest Trending Topic per així veure tots els comentaris que s’han anat fent al respecte.


Accés d’informació


Infoxicació: prové de les paraules intoxicació i informació, és aquell accés d’informació que perjudica i no ens permet buscar allò que volem trobar. En aquest aspecte el hashtag i algunes eines de gestió de Twitter ens poden ajudar, ja que permeten ordenar i organitzar la informació.


Curació de continguts: tenir cura de continguts. Utilització de determinades eines que ens faciliten la selecció de continguts segons els nostres interessos.


Pearltress


Pearltrees és una eina que ens permetrà organitzar millor la informació, encadenar-la i enllaçant continguts. http://www.pearltrees.com/


La paraula “pearl” sorgeix de la idea de quelcom molt valuós i “tree” prové de la idea d’arbre, de les branques que s’entrellacen. Es tracta d’una plataforma on es poden enllaçar diferents continguts, tot organitzant-los per tal d’afavorir la comprensió i l’emmagatzament d’informació.


Durant la sessió hem fet servir aquesta eina per familiaritzar-nos amb ella. Cadascú ha creat el seu compte i  dins la pròpia plataforma s’ha creat un grup de treball, un equip. Dins d’aquest espai conjunt hem començat a enllaçar webs, vídeos, fotografies, entre d’altre material que es troba en la xarxa corresponen al  tema de treball de cadascú. Per tant, en aquesta perla s’haurà de recollir la informació del treball, tant la que trobem a la xarxa com la que nosaltres mateixes podem crear.


A partir del que hem pogut descobrir sobre el Pearltrees, ens n’hem adonat que és una eina molt interessant a utilitzar quan es necessiten diverses fonts d’informació, ja siguin pàgines web, documents, imatges… ja que et permet buscar en qualsevol moment aquell recurs que has penjat prèviament de manera ràpida i viual. A més, pots compartir els documents que penges amb altres usuaris i fer carpetes conjuntes.


Aquest vídeo ens explica breument quina és la utilitat d’usar PEARLTREES en un món on hi ha un gran accés d’informació:  seleccionar, organitzar, compartir i explorar.
https://www.youtube.com/watch?v=lIw9iIIeB4c



Grup 4B: Mireia Alegre, Júlia Martínez, Lena Pallarés i Marta Segalés

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada