dijous, 29 d’octubre del 2015

Competències bàsiques de l'entorn digital i Concepció de treballar en grup

En la sessió d'avui hem treballat, en primer lloc, el document de les Competències bàsiques de l'entorn digital. Aquest document complementa el currículum d’Educació Primària dient què haurien de saber els nens i nenes, és a dir, què haurien de dominar en relació amb aquest àmbit digital que ens envolta i, alhora, en què haurien de ser competents per tal de viure en un món digital. A més, trobem informació per als mestres sobre el que s'ha de treballar amb els alumnes i què hauriem de saber.

En segon lloc, hem comentat el tema de la concepció del treball en grup. Els alumnes estan molt acostumats a fer treballs en grups, però cal saber que aquests no només comporten una nota final sinó que comporten aprendre dels teus companys, del que diuen i del que pensen. No obstant això, en algunes escoles es qüestionen el fet que els treballs en grups fan que el rendiment personal/individual sigui més alt o més baix.
Tot i això, moltes vegades no disposen de temps per fer els treballs a classe i la conseqüència d'aquest fet és que el treball es divideixi en parts i que cada alumne en faci una i no s’impliqui en les altres parts. El que és important del treball en grup és enfocar-lo en com la tecnología ens pot ajudar a treballar conjuntament i posar en comú diferents punts de vista.
La concepció de treballar en grup es distingeix en dues maneres de fer treballs, ambdues amb un objectiu comú. Segons la web Coop-TIC.eu existeix el treball cooperatiu i treball col·laboratiu.
  • Treball cooperatiu: Per a treballar cooperativament ens repartim les tasques per poder-ho ajuntar i finalment obtenir el resultat. Dins de cada grup ens repartim les tasques i de cada subgrup cadascú adopta un rol. Tal i com es diu a la web: El grup es divideix en equips especialitzats que realitzen una part de la tasca. Els membres de cada equip tenen funcions específiques. El treball es considera completat quan tots els membres han acabat la seva part.

  • Treball col·laboratiu: Hem de construir tots el mateix treball però cada persona s’imagina el treball d’una manera diferent. Tots parlen sobre el treball i diuen la seva i a partir de tot el que es diu, es posen d’acord i es crea el treball amb les idees de cada component del grup.Tal com es diu a la web: Els membres del grup treballen per un objectiu comú. Però cadascú, individualment, intenta assolir en solitari el consens meta. Dues produccions tenen lloc en paral·lel: una producció col·lectiva i les produccions individuals de cada participant.


Hem de ser conscients que existeixen les dues possibilitats i totes dues poden ser bones. El resultat no és diferent, el procés és el que canvia.  
Alhora, les competències que han de tenir les persones per poder fer un treball en grup són les següents:
  • Respectar l’opinió de l’altre
  • Flexibilitat
  • Participació de tots els membres del grup
  • Compromís i implicació.
I per finalitzar, fem el nostre propi treball en grup sobre el document: "Competències bàsiques de l’àmbit digital".

Leyre Marín, Alba Tamarit, Silvia Velarte i Blanca Vilanova

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada