dijous, 29 d’octubre del 2015

Competències bàsiques de l'entorn digital i Concepció de treballar en grup

En la sessió d'avui hem treballat, en primer lloc, el document de les Competències bàsiques de l'entorn digital. Aquest document complementa el currículum d’Educació Primària dient què haurien de saber els nens i nenes, és a dir, què haurien de dominar en relació amb aquest àmbit digital que ens envolta i, alhora, en què haurien de ser competents per tal de viure en un món digital. A més, trobem informació per als mestres sobre el que s'ha de treballar amb els alumnes i què hauriem de saber.

En segon lloc, hem comentat el tema de la concepció del treball en grup. Els alumnes estan molt acostumats a fer treballs en grups, però cal saber que aquests no només comporten una nota final sinó que comporten aprendre dels teus companys, del que diuen i del que pensen. No obstant això, en algunes escoles es qüestionen el fet que els treballs en grups fan que el rendiment personal/individual sigui més alt o més baix.
Tot i això, moltes vegades no disposen de temps per fer els treballs a classe i la conseqüència d'aquest fet és que el treball es divideixi en parts i que cada alumne en faci una i no s’impliqui en les altres parts. El que és important del treball en grup és enfocar-lo en com la tecnología ens pot ajudar a treballar conjuntament i posar en comú diferents punts de vista.
La concepció de treballar en grup es distingeix en dues maneres de fer treballs, ambdues amb un objectiu comú. Segons la web Coop-TIC.eu existeix el treball cooperatiu i treball col·laboratiu.
  • Treball cooperatiu: Per a treballar cooperativament ens repartim les tasques per poder-ho ajuntar i finalment obtenir el resultat. Dins de cada grup ens repartim les tasques i de cada subgrup cadascú adopta un rol. Tal i com es diu a la web: El grup es divideix en equips especialitzats que realitzen una part de la tasca. Els membres de cada equip tenen funcions específiques. El treball es considera completat quan tots els membres han acabat la seva part.

  • Treball col·laboratiu: Hem de construir tots el mateix treball però cada persona s’imagina el treball d’una manera diferent. Tots parlen sobre el treball i diuen la seva i a partir de tot el que es diu, es posen d’acord i es crea el treball amb les idees de cada component del grup.Tal com es diu a la web: Els membres del grup treballen per un objectiu comú. Però cadascú, individualment, intenta assolir en solitari el consens meta. Dues produccions tenen lloc en paral·lel: una producció col·lectiva i les produccions individuals de cada participant.


Hem de ser conscients que existeixen les dues possibilitats i totes dues poden ser bones. El resultat no és diferent, el procés és el que canvia.  
Alhora, les competències que han de tenir les persones per poder fer un treball en grup són les següents:
  • Respectar l’opinió de l’altre
  • Flexibilitat
  • Participació de tots els membres del grup
  • Compromís i implicació.
I per finalitzar, fem el nostre propi treball en grup sobre el document: "Competències bàsiques de l’àmbit digital".

Leyre Marín, Alba Tamarit, Silvia Velarte i Blanca Vilanova

dissabte, 24 d’octubre del 2015

Twitter i Pearltrees

La xarxa en l’actualitat



Internet neix com a una idea que supera la simple connexió a través d’un cable, supera els entrebancs que poden suposar aquest tipus de connexió cablejada, ja que aquests quan es trencaven o es tallaven es perdia tota la connexió. Actualment, aquests cables ja no són necessaris i es disposa de connexió sense necessitat de tenir-ne cap connectat. Tot i això de vegades la senyal no arriba a tot arreu, per tant, la connexió a la xarxa també pot fallar.


Actualment vivim en una societat xarxa, tot està interconnectat. Per això, avui dia l’ensenyament no té el mateix sentit que tenia abans, ja que el context ha canviat molt. Per exemple, trobem que el coneixement està molt distribuït, es pot trobar a molts llocs diferent amb poc temps. Per aquest motiu, ara l’escola vol donar més importància a la necessitat de saber fer una bona cerca i tria de la informació que a la memorització de coneixement, ja que en aquests moments no és tan imprescindible com abans. Per tant, el que és important actualment és formar nens capaços de cerca informació de qualitat a través de fonts que siguin útils i fiables.


Twitter


El twitter és una bona eina, molt útil en diversos àmbits, i s’ha utilitzat i s’utilitza molt. A l’inici va haver molts problemes de comptes que portaven males intencions, però això s’ha anat reduint amb el temps.


Recordant la setmana passada en la qual vam fer ús de Twitter, hem definit clarament el terme Hashtag, una etiqueta que fa referència a allò del que estem parlant. Per tant, es pot entendre també com a categoria, la qual permet ordenar les piulades i trobar informació sobre els temes en concret. Alhora hem aclarit que l’ús de @ a twitter serveix per a mencionar/etiquetar una persona o una entitat.


Les piulades ens permeten seguir el fil conductor del tema del qual es parla. En el nostre cas, el twitter ens podria aportar informació sobre el tema per el qual ens hem guiat en el treball de l’assignatura, i per accedir-hi més fàcilment utilitzarem hashtags sobre el nostre tema. És interessant localitzar persones actives a Twitter que siguin expertes en un tema concret i així seguir-les per poder informar-nos més i millor sobre allò que volem.


El terme retuitar significa difondre cap als teus seguidors alguna cosa que no has escrit tu. En el moment que retuitejem, tots els nostres seguidors tindran aquella informació, creant així una cadena d’expansió d’informació. Així doncs, apareix el terme Trending Topic, que fa referència al tema del qual s’està parlant molt, tant a escala mundial, de país, de ciutat, etc. Es pot buscar aquest Trending Topic per així veure tots els comentaris que s’han anat fent al respecte.


Accés d’informació


Infoxicació: prové de les paraules intoxicació i informació, és aquell accés d’informació que perjudica i no ens permet buscar allò que volem trobar. En aquest aspecte el hashtag i algunes eines de gestió de Twitter ens poden ajudar, ja que permeten ordenar i organitzar la informació.


Curació de continguts: tenir cura de continguts. Utilització de determinades eines que ens faciliten la selecció de continguts segons els nostres interessos.


Pearltress


Pearltrees és una eina que ens permetrà organitzar millor la informació, encadenar-la i enllaçant continguts. http://www.pearltrees.com/


La paraula “pearl” sorgeix de la idea de quelcom molt valuós i “tree” prové de la idea d’arbre, de les branques que s’entrellacen. Es tracta d’una plataforma on es poden enllaçar diferents continguts, tot organitzant-los per tal d’afavorir la comprensió i l’emmagatzament d’informació.


Durant la sessió hem fet servir aquesta eina per familiaritzar-nos amb ella. Cadascú ha creat el seu compte i  dins la pròpia plataforma s’ha creat un grup de treball, un equip. Dins d’aquest espai conjunt hem començat a enllaçar webs, vídeos, fotografies, entre d’altre material que es troba en la xarxa corresponen al  tema de treball de cadascú. Per tant, en aquesta perla s’haurà de recollir la informació del treball, tant la que trobem a la xarxa com la que nosaltres mateixes podem crear.


A partir del que hem pogut descobrir sobre el Pearltrees, ens n’hem adonat que és una eina molt interessant a utilitzar quan es necessiten diverses fonts d’informació, ja siguin pàgines web, documents, imatges… ja que et permet buscar en qualsevol moment aquell recurs que has penjat prèviament de manera ràpida i viual. A més, pots compartir els documents que penges amb altres usuaris i fer carpetes conjuntes.


Aquest vídeo ens explica breument quina és la utilitat d’usar PEARLTREES en un món on hi ha un gran accés d’informació:  seleccionar, organitzar, compartir i explorar.
https://www.youtube.com/watch?v=lIw9iIIeB4c



Grup 4B: Mireia Alegre, Júlia Martínez, Lena Pallarés i Marta Segalés

dijous, 22 d’octubre del 2015

XIV Congrés d'Estudiants

El passat dijous 15 d’octubre no vam fer classe presencial, així que vam aprofitar per assistir al XIV Congrés d’Estudiants, on es van presentar els TFGS del cursos anteriors en diversos formats. Els alumnes van exposar les seves presentacions orals i pòsters. Aquest Congrés és fruit del treball de tots els estudiants que, amb esforç, constància i dedicació, han indagat aspectes crítics de la seva professió mitjançant treballs de final de grau del curs 2014-2015.
A partir d’aquest congrés, des de les Tic realitzem una activitat que consisteix en escriure un comentari i fer un tuit sobre algún discurs del congrés. I a més havíem de retuitar algun company nostre fent referència algun comentari sobre els treballs presentats en el congrés. De manera que amb els hastags #UDTIC2B i #CongresFPCEE queden recollits tot els tuits d’aquest acte.

Marta Arrufat, Imma Ferri, Aida Pérez i Bea Rovira

dijous, 8 d’octubre del 2015

L’educació, un canvi que encara ha d’evolucionar més

La sessió d’avui l’hem iniciat mirant el llistat de temes del treball d’investigació. Hem estat una estona fins que finalment cada grup ha tingut una temàtica assignada. Tot seguit, hem aclarit dates de reunions del treball perquè els grups es comencin a organitzar i es posin mans a l’obra a investigar! El projecte s’ha d’iniciar amb dues preguntes/reflexions: què sabem del tema i que voldríem saber? Caldrà reflexionar a partir d’aquestes preguntes i  compartir-ho amb el professor, per tal de partir d’uns coneixements previs.

Tot seguit, una vegada encaminades aquestes preguntes, s’haurà de començar a elaborar un índex en el qual han de constar-hi el següents aspectes: conceptes concrets, què s’entén per…?, què vol dir…?, classificació concreta segons el tema a estudiar, especificació de la part que volem aprofundir, entre d’altres. De manera que, aquesta serà la primera fase. Amb tot això fet, ens presentarem el dia 29 d’Octubre per realitzar la reunió esmentada anteriorment en la qual es farà una trobada individual per grups amb el professor, amb un franja de 20 minuts, per parlar d’aquest document i comentar-li quins coneixements teòrics tenim, enllaços, pàgines web, experiències escolars… A més, també començar a proposar-li alguna idea de com volem desenvolupar la sessió didàctica (proposta didàctica) davant dels companys.

Entre tema i tema no volem oblidar-nos de comentar que hem parlat de les impressores 3D, una realitat que moltes de nosaltres en desconeixíem l’existència. S’ha comentat que ja hi ha alguna escola que ha integrat algun dels seus models, i que existeixen centres on tu pots llogar i imprimir en 3D. Hem buscat una fotografia per poder-nos imaginar com és una màquina d’aquestes.   

A continuació, hem  recordat dos aspectes clau que vam treballar la setmana passada. El primer, sobre la identitat digital. Hem comentat els  avantatges que té avui dia la utilització del whatsapp i del facebook, per exemple, com a mitjans de comunicació per superar la distància.
El segon concepte del qual hem estat parlant és sobre la importància de ser conscients del que comporta fer pública certa part de la nostra vida personal. No se’ns pot oblidar que a partir de les xarxes socials es pot extreure molta informació sobre nosaltres.

Seguidament, hem començat a reflexionar sobre la proposta que teníem per aquesta setmana tenint com a referència la paraula canvi, ja que Ken Robinson parla sobre el canvi del sistema educatiu i Adel de com canvien les maneres d’aprendre, és a dir, ja no només s’aprèn de manera presencial sinó que es pot aprendre a través de la visualització de vídeos o lectura d’articles penjats a la xarxa.

Arran d’això, ens han presentat una eina digital per poder subratllar textos visuals, és a dir, un vídeo. Per tal de poder-la configurar és necessari accedir al Google Chrome, ja que aquest ens permet descarregar aplicacions gratuïtes. Per tant, per poder obtenir-la cal anar a la botiga de Chrome i cerca aquesta eina la qual s’anomena “Videonot.es” i cal afegir-la al nostre compte, de manera que s’ha d’iniciar sessió al Chrome.

A continuació, ens han explicat com funciona: copies l’enllaç del vídeo que vols treballar i se’t obre a mà esquerra. A la part dreta, pots escriure tots els comentaris que t’interessin i se’t guarden en el segon en què els has escrit. De tal manera que després, quan cliques en un comentari que has escrit, et remet al tros de vídeo d’aquell comentari. Aquesta aplicació està vinculada al google drive en el qual s’obre una carpeta per guardar els vídeos que seleccionem.

Per saber-ne més, poder entrar en el següent enllaç, on podeu consultar l’article de Rosalie Ledda on explica què és i com funciona el VideNot.es.  

A partir d’aquí, ens ha donat peu a comentar i debatre, conjuntament, les tres idees que havíem cregut rellevants del vídeo. Aquí volem deixar l’enllaç perquè pogueu veure de quin vídeo estem parlant:


Els principals temes que han sorgit han estat:
  • Relacionat amb el vídeo, en Ken Robinson apunta que hi ha un model industrial, en què l’escola és com una fabrica i a partir d’aquí, planteja la idea de canviar aquest model i agrupar els infants per coneixements. A partir d’aquí, s’ha produït un debat, ja que hi ha hagut gent que pensava que era positiu per als infants dividir-los d’aquesta manera i d’altra banda, hi havia gent que creien que era millor agrupar als infants per nivells de coneixement. I com a un punt més innovador, hi ha hagut una persona que ha apuntat que ella creia que seria més convenient treballar per projectes.

  • La segona idea que hem comentat és la del fet de si l’educació actual va enfocada a que els infants acabin trobant feina o no. Per tant, relacionat amb això, Ken Robinson contraposa 2 models diferents: l’industrial (el tradicional, tots iguals) i l’orgànic (on l’escola seria un jardí i cada infant seria una llavor, tenint en compte que se’ls ha de cuidar i regar cada dia. Per tant, potenciant les diferències).

  • I per últim, sorgeix el tema que comenta en Robinson al vídeo relacionat amb el TDH, dient que actualment hi ha molts nens que els diagnostiquen TDH i que creu que això és causat per la quantitat d’estímuls que els presenta la societat en tot moment. A partir d’aquí, hem reflexionat i ha sorgit la idea de contradicció entre els estimuls que reben i l’atenció que se’ls demana que aquest fet  fa que els infants estiguin hiperestimulats i està relacionat amb què hi hagi tants infants amb TDH. A l’escola també els hem de sobreestimular, o hem de deixar de banda aquests estímuls?

Finalment, hem comentat breument el vídeo d’Adell el qual fa referència al PLE (Personal Learning Enviornment). De manera, que ens hem proposat un repte per tot el curs i que aquest aprenentatge sigui molt més estructurat i tots poder formar part del PLE per compartir a la xarxa els nostres aprenentatges.

Grup 2: Neus López, Carla Torrent, Sandra Villa i Cristina Villaronga

dijous, 1 d’octubre del 2015

Identitat digital


Avui hem començat la sessió posant en ordre els noms i fotografies dels companys del grup B. Després, se’ns ha presentat el programa docent on hem fixat la mirada tant en les diferents tasques que anirem duent a terme al llarg d’aquest mòdul, com en la seva avaluació.


Tot seguit, hem aprofundit en l’explicació del treball en grup, el qual consisteix en seleccionar un tema relacionat amb les TIC. A més, caldrà fer recerca d’aquest, dedicar unes sessions a explicar-ho i fer propostes d’activitats a les companyes. En concret, hem revisat el llistat de possibles temes del grup A. Caldrà investigar sobre aquests temes i escollir-ne un per dijous vinent. Així, abans de marxar de pràctiques, s’ha de tenir feta la part de contingut o informació del tema.


Com abans de la sessió ja havíem llegit l’article de Jordi Simón; "Identitat digital, ocupabilitat i inserció laboral" hem reflexionat sobre el terme IDENTITAT DIGITAL. Ens hem fet qüestions com: Què és identitat? Avui en dia, alguna cosa pot ser digital sense estar en xarxa?


També hem comentat la importància d’incorporar el coneixement digital a les escoles, ja que és un aspecte cada vegada més present en el món físic i social dels nens/es. En el segle XXI, existim com a éssers físics i socials, però també hi som presents en l’entorn digital. Per tant, ens hem plantejat com interaccionem en relació a la xarxa? Quin paper hi fem? Ets espectador o actor en relació a les xarxes socials?


Actualment, hem de ser conscients de la realitat digital que ens envolta i fer-ne un bon ús. A la xarxa, podem ser-hi de diferents maneres, ja que tant sols fent una consulta deixem marca o senyal a la xarxa i als seus cercadors. D’aquesta manera, fem esment a Genis Roca, qui defensa que hem de tenir cura de la nostra identitat digital i física en el món, d’acord amb els nostres objectius vitals.


Posteriorment hem fet debat sobre els beneficis i perjudicis de fer pública o privada la nostra identitat personal a la xarxa. Tot seguit, per parelles hem treballat una situació hipotètica, la qual tractàvem de donar resposta als possibles interessos d’un director que cerca informació dels seus possibles candidats a la xarxa. Què li agradaria trobar a la xarxa en relació als seus candidats?


huella.jpgFinalment, com a conclusió, podem dir que la nostra presència digital és un fet evident i indiscutible. Per tant, hem de ser conscients d’aquest fet per tal de saber gestionar la identitat digital a la xarxa. D’això cal conscienciar-ne als alumnes, per que decideixen amb coneixement allò que publiquen, com ho publiquen, i a qui impliquen a les seves publicacions ja que també cal tenir cura de la identitat digital dels altres.


Maria Caubet, Olivia Mateu, Judit Montes i Alba Renom