divendres, 29 d’abril del 2016

GEOLOCALITZACIÓ I WIKILOC:

La sessió d’avui ha començat amb la presentació del grup 2, el qual parlava sobre la geocalització i wikiloc. No ens han explicat de què anava tot això de la geocalització i wikiloc, sinó que hem començat amb l’activitat, per descobrir així de què tractaven aquests conceptes.
L’activitat consisteix en seguir un recorregut, fer una ruta, mitjançant diferents pistes que es van trobant pel camí. En aquest cas, les pistes eren codis QR, els quals es poden llegir a través d’un lector de QR del mòbil. Per fer això, ens hem hagut de descarregar una aplicació, concretament, hem utilitzat una anomenada QR Droid. Quan llegiem cada codi QR, aquest ens proporcionava un text en el qual hi havia les indicacions per trobar el següent codi, i ens donava unes paraules clau que haviem d’apuntar. Durant tot el recorregut hem utilitzat l’aplicació Runtastic, que ens ha permès saber la localització dels carrers que ens demanaven, ens deia el temps de durada de la ruta, les calories cremades, etc. Al finalitzar la ruta, aquesta aplicació et marca el recorregut realitzat en un mapa.
En tornar a la universitat, hem trobat un mapa conceptual amb una sèrie de paraules amagades entre les quals estaven les paraules que havíem trobat durant el camí. Hem anat provant, fins que hem trobat les nostres i cada grup ha fet el mateix, fins que hem trobat tot el missatge que ens donava la informació referent a la geocalització i el wikiloc.
Cal dir que, personalment, al nostre grup ens ha estat fàcil el recorregut i el seguiment de les pistes. Creiem que ha estat una activitat motivadora i dinàmica i, a més, molt original. Hem après que la geolocalització és la determinació de la posició geogràfica d'un aparell connectat a una xarxa de comunicacions. És el fet de localitzar un lloc geogràficament parlant, en unes coordenades concretes, tenint en compte la longitud i la latitud. Inclou la determinació de la posició geogràfica d'un dispositiu mòbil, especialment d'un telèfon, a partir de les ones de ràdio que emet o per mitjà d'un receptor de GPS incorporat, i també la determinació de la posició geogràfica d'un ordinador connectat a Internet, com a casos actualment més habituals i significatius, però en general és aplicable a qualsevol aparell emissor de senyals de comunicació ja sigui mitjançant ràdio, telefonia mòbil, telefonia fixa convencional, xarxes de dades, etc. Permet també trobar llocs diferents en un punt concret del mapa.

Per últim, volem destacar el fet que aquesta activitat podria ser molt enriquidora pels infants. Aquesta activitats els permetria treballar la noció d’espai i orientació, i el coneixement de l’entorn. Tot i així, s’ha de tenir en compte que per realitzar-la com nosaltres els infants haurien d’anar acompanyats d’un adult, ja que encara són petits per anar sols pel carrer. Com a alternativa, es podria fer la mateixa activitat dins de l’escola, que seria un ambient més segur i conegut pels infants, on podrien moure’s amb llibertat.
(grup 6)

dijous, 28 d’abril del 2016

Publicitat

Aquest matí hem començat les presentacions per grups dels treballs. Cada grup treballava una temàtica diferent relacionada amb les noves tecnologies, i com aplicar-ho a l’aula de forma integral perquè els nostres alumnes aprenguin. El grup 1 ens ha fet l’exposició sobre els mitjans audiovisuals, més concretament, sobre la publicitat. Entenem la publicitat com la comunicació massiva que té per objecte informar, persuadir i aconseguir un comportament determinat de les persones que reben aquesta informació.
Les companyes que han presentat aquest treball ens han proposat un repte, que consistia en gravar un anunci en poc més de mitja hora, en el que poguessim fer visible quin era el missatge que ens volia transmetre l’anunci realment. Cada grup ha hagut d’agafar dos papers aleatòriament on se’ns explicava breuement dos tipus d’anuncis, i el grup havia de triar un per gravar-lo. Les nostres companyes han aportat material relacionat amb les diferents situacions, per poder fer la gravació.
Un cop gravats tots els vídeos, hem passat a la posada en comú, que consistia en visualitzar tots els vídeos per ordre. De cada anunci, havíem de dir quin creiem que era el missatge que transmetia aquest anunci de manera indirecta. D’aquesta manera, les nostres companyes han fomentat que analitzessim els diferents anuncis de forma crítica i fixant-nos en els possibles missatges masclistes, cànons de bellesa o el consumisme que hi ha darrere de la publicitat.
Pel que fa al treball a l’escola d’aquesta temàtica, han destacat que sobretot el que es pretén és fomentar l’esperit crític dels alumnes, i que siguin capaços de diferenciar el consum del consumisme. Per tant, saber valorar si realment necessitem tot allò que els anuncis o la publicitat ens ven com a productes necessaris i bàsics per al nostre dia a dia. En definitiva, amb aquesta activitat es pot treballar fomentant l’educació en valors.
Cal destacar que setmanes abans de la sessió d’avui, les components del grup 1 es van posar en contacte amb totes nosaltres perquè responguessim a una enquesta per Twitter, que consistia en veure dos anuncis i respondre quin era el missatge que nosaltres creiem que transmetia cada un dels anuncis. Així doncs, també podríem utilitzar el Twitter i les seves enquestes com a eina per treballar a l’aula.


Marta Arrufat, Imma Ferri, Aida Pérez i Bea Rovira.